Ota yhteyttä

Ota yhteyttä, varaa aika tai kysy lisää!

1 + 12 =

Musiikkiterapia on nuorten kuntoutuspsykoterapiaa

Tuntuuko sinusta, että puhuminen on vaikeaa, mutta tarvitset apua?  Pidätkö musiikista? Ei haittaa vaikka et osaisi soittaa, musiikkiterapiaan voivat tulla kaikki, eikä siellä tarvitse suorittaa tai esiintyä.  

Tarjoan musiikkiterapiaa kuntoutuspsykoterapian muodossa. Kelan tuen tähän voivat hakea 16-25 -vuotiaat nuoret. Lääkärin lähetteessä tulee tällöin olla maininta musiikkiterapiasta. Terapiaan voivat tulla myös yli 25-vuotiaat omakustanteisesti.

Musiikkiterapia mahdollistaa tunteiden, kokemusten, muistojen ja ajatusten tutkimisen ilman sanojakin. Musiikki voi avata väylän sisäiseen maailmaan ja toisaalta auttaa käsittelemään haasteellisia aiheita turvallisen etäisyyden päästä, musiikin keinoin. Tämä voi tarkoittaa sitä, että voimme kuunnella sinulle merkitykselliä kappaleita ja jutella niistä. Näin tunteesi ja kokemuksesi voivat tulla musiikin keinoin näkyviksi.  Voimme soittaa yhdessä pianolla tai bändisoittimilla esimerkiksi tietyn teeman ympärillä. Voit myös tutkia ihmissuhteitasi soiton tai laulun avulla. Myös maalaaminen, piirtäminen tai kirjoittaminen musiikkia kuunnellen ovat musiikkiterapian menetelmiä.  Keskustelukin  on osa musiikkiterapiaa, mutta ei välttämättä pääosassa.

Vaikeina hetkinä ja kun olo huono, on tärkeää ensin tuntea olonsa turvalliseksi ja rentoutuneeksi. Voimmekin käyttää myös erilaisia rentoutumis- ja hengitystekniikoita sekä mielikuvatyöskentelyä terapian tukena. Tällöin voit saada kokemuksen läsnäolosta tässä hetkessä ja häiritsevät ajatukset voivat laantua. Voit myös  löytää mielikuvatyöskentelyn avulla itsellesi turvallisen paikan, olotilan, johon voit hakeutua arjessasi haastavina hetkinä. Voit harjoitella myötätuntoista ja hyväksyvää suhtautumista itseensi ja kokemuksiisi. Rentoutuminen auttaa myös hermostoa rauhoittumaan, jolloin oman elämän työstäminen ja tutkiminen on helpompaa. Hermoston ollessa ylikierroksilla tai lamaantunut kognitiivinen ponnistelu ei ota onnistuakseen. Kokemuksemme ovat ensisijassa kehollisia, jolloin asioiden sanallistaminen ei välttämättä auta. Musiikkiterapiassa onkin mahdollista tutkia kehollisia kokemuksia ja tunnistaa tämän työskentelyn avulla tunteita ja löytää avaimia parempaan oloon ja itseymmärrykseen.

Musiikkiterapiasta voit saada apua kun:

  • NOlet ahdistunut
  • NSinua masentaa
  • NSinulla on pelkotiloja
  • NSinulla on vaikeuksia ihmissuhteissa
  • NSinulla on haasteita opiskeluissa tai töissä
  • NOlet stressaantunut, jännität tai sinun on vaikeaa keskittyä
  • NTulevaisuus huolettaa sinua
  • NOlet kokenut kiusaamista
  • NEt osaa sanoa, mistä huono olosi johtuu
  • NEt ilmaise itseäsi puheella
  • NHaluaisit parantaa itsetuntoasi ja olla itsevarmempi
  • NOlet yksinäinen

Miten pääset musiikkiterapiaan

Musiikkiterapiaan voi hakeutua julkisen terveydenhuollon kautta, yksityislääkärin lähetteellä tai ottamalla yhteyttä terapeuttiin. Sosiaalitoimisto, mielenterveystoimisto, perheneuvola tai vakuutusyhtiö voivat maksaa terapiaa ja voit tulla myös omakustanteisesti.

Kela korvaa musiikkiterapiaa psykoterapeuttisena kuntoutuksena 16-25 -vuotiaille nuorille. Mikäli olet tulossa Kelan korvaamaan kuntoutukseen tulee sinulla olla lääkärin B-lausunto, jossa musiikkiterapia on kirjattu hoitomuodoksi. Voit myös jälkikäteen pyytää lääkäriltä tarkennusta lähetteeseen.  Lue lisää Kelan sivuilta.